6 Nisan 2012 Cuma

C# For Döngüsü

C#'ta döngü kullanımları bir çok işimizi kolay hale getirir.Bir döngü kurarak normalde yazmamız gereken bir çok satırı, kurduğumuz döngü sayesinde bir kaç satırla yazabiliriz.Ayrıca döngülerle kontrol işlemleri de yapabiliriz.Yani anlayacağınız döngüler tüm programlama dillerinin vazgeçilmez bir parçasıdır.Bugün döngü tiplerinden For döngüsünü anlatmaya çalışacağım.

For döngüsü en çok kullanılan döngü tiplerinden biridir.



1)

int sayac=0;
for( int i=0 ; i<=10 ; i++ )
{
sayac++;
}

Burada for döngüsü içinde 1.blokta "i" değişkeni tanımlanmıştır.Başlangıç değeri olarak 0 atanmıştır.Yani i değişkeni 0 dan başlayacaktır.2. blokta for döngüsünün koşulu belirlenmiştir.Yani i değişkeni 10 dan küçük olduğu sürece bu döngünün devam edeceği belirtilmiştir. 3. blokta ise i değişkenin artış miktarı belirtilmiştir.Yani döngü her bir dönüşünde i değerinin 1 artacağını belirtmiş oluyoruz.

Döngü ilk çalıştığında i değişkenine 0 atıyor.Daha sonra gelip 10 dan küçük olup olmadığına bakıyor.10 dan küçük olduğu için sayac değişkenini 1 arttırıyor.sayac değişkenini arttırdıktan sonra for döngüsünün 3 bloğuna geliyor döngü ve i değişkenini yine 1 arttırıyor.Sonra 2 bloğa gelip yine 10 dan küçük olup olmadığını kontrol ediyor.Bu şekilde döngü i değişkeni 10 olana kadar bu işlemler her defasında tekrar tekrar gerçekleşiyor.Bu işlem her tekrar ettiğinde sayac değişkeni 1 arttıyor ve son olarak 10 oluyor ve döngü bitiyor.For döngüsü devam ettiği sürece süslü paratezler arasındaki bütün işlemleri teker teker gerçekleştirir.

2)

            int sayac=0;
            for (int i = 0; i < 10; i++)
            {
              
                for (int j = 0; j < 10; j++)
                {
                sayac++;
                }
            }
            textBox1.Text = ikinci.ToString();


Bu kısımda iç içe for döngüleri kullanılmıştır.İlk döngü bir kere çalıştıktan sonra alttaki döngüye geçer ve bu döngünün koşulunu sağlayana kadar döngü devam eder.Alttaki döngünün koşulu tamamlandıktan sonra ilk döngüye geri döner.Eğer koşul hala sağlanmamışsa alttaki döngü tekrar çalışır.Bu şekilde döngüler koşullar sağlanana kadar devam eder.Yaptığımız bu örnekte bu kod satırları tam 100 defa çalışır.Gördüğünüz gibi bir kaç satırda 100 defalık bir işlem yapmış olduk.Döngüden çıktıktan sonra sayac değişkeninin değeri Textbox'a 100 olarak basılır.Birden fazla döngüyü iç içe alabiliriz.Bu bizim yapacağımız yazılma göre şekillenir.

Bundan sonraki konum yine döngüler olacak.For ve diğer döngüler ile ilgili örnekler ve açıklamalar yapmaya devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder